Bedmintonové legendy – Rudy Hartono

od autora: | 14. júna 2024

Rudy Hartono Kurniawan je jedným z najznámejších hráčov bedmintonovej histórie a je považovaný za jedného z najväčších hráčov bedmintonu všetkých čias.

Hartono sa narodil 18. augusta 1949 ako Nio Hap Liang v Surabaya (Indonézia). Je synom Zulkarnaina Kurniawana a tretím dieťaťom z ôsmich súrodencov v rodine. Jeho sestra Utami Dewi je päťnásobnou národnou šampiónkou v bedmintone a bývalou členkou indonézskeho tímu Uber Cup. Vo veku 11 rokov začal Hartono formálne trénovať bedminton pod vedením svojho otca. Vo veku 15 rokov vyhral národný juniorský šampionát. Koncom roku 1965 bol povolaný do Národného tréningového centra.

O rok neskôr, pri svojom prvom pokuse na All England Championships, sa 18-ročný Hartono stal vôbec najmladším šampiónom turnaja, keď porazil Tan Aik Huanga z Malajzie, ktorý bol víťazom pred dvoma rokmi. Odvtedy dominoval na podujatí tak, ako len málokto predtým, keď v rokoch 1968 až 1974 vyhral sedem titulov za sebou. V roku 1975, pri pokuse o ôsmy za sebou idúci titul a možnosti prekonať rekord Erlanda Kopsa v počte siedmich, Hartono opäť čelil výzve svojho úhlavného rivala Svenda Pria, ktorého predtým porazil vo finále v rokoch 1970 a 1972, ale tentoraz nebol schopný odraziť Dánov útok a prehral 11:15, 14:17. Hartono sa však v nasledujúcom roku vrátil, aby vyhral svoj ôsmy titul proti svojmu krajanovi Liem Swie Kingovi, čím sa stal najúspešnejším mužským singlovým hráčom v histórii turnaja.

Jeho osem titulov na All England tiež vynieslo Hartona zmienku v Guinessovej knihe rekordov. V roku 1978 sa Hartono vrátil, aby sa pokúsil získať deviaty titul, ale nedokázal prekonať Liem Swieho Kinga a vo finále prehral 10–15, 3–15. O ďalší comeback sa pokúsil v roku 1981, ale prehral v semifinále s Prakashom Padukone v trojsetovej bitke 15–10, 7–15, 8–15.

Okrem úspechu v All England Hartono vyhral počas svojej kariéry mnoho medzinárodných turnajov. Na Thomas Cup Indonézia získala s podporou Hartona štyri tituly v rade.

Po odchode z aktívneho športu sa Hartono sa zapojil do Indonézskej asociácie bedmintonu (PBSI), kde do roku 2006 zastával rôzne pozície, ako napríklad predseda pre záležitosti rozvoja. V súčasnosti je členom čestnej rady PBSI. Hartono zohral aktívnu úlohu aj v rámci Svetovej federácie bedmintonu (BWF). V rokoch 1985-1986 bol členom Rady a neskôr v rokoch 1994 až 2009. Imidž a povesť Hartona viedli Rozvojový program OSN (UNDP) k tomu, aby ho vymenoval za veľvyslanca dobrej vôle pre Indonéziu.

Hartono, ktorý navštevoval Ekonomickú fakultu Trisakti University v Jakarte, začal po odchode do dôchodku rozširovať svoje podnikanie. Pustil sa do mliekarenského podnikania v Sukabumi a tiež do obchodu so športovým vybavením, keď pôsobil ako agent pre značky ako Mikasa, Ascot a Yonex. Potom prostredníctvom PT Havilah Citra Footwear založenej v roku 1996 dovážal rôzne druhy športového oblečenia.

Hartono sa oženil s Jane Anwar v roku 1976 a majú spolu dve deti, syna (Christopher) a dcéru (Christine). Hartono mal tiež voskovú sochu v jeho podobe v múzeu Madame Tussauds v Singapure.